Nederlandse akkerbouwers vrezen dat zij vrijwel niets te winnen hebben met het TTIP-akkoord. De vakbond NAV meent dat de landbouw dreigt te worden uitgeruild tegen de auto-industrie.

Dat meldt de website Boerenbusiness.nl.

Nu de documenten over de TTIP-onderhandelingen op straat liggen, ziet de akkerbouwvakbond haar standpunt bevestigd: de VS is er op gericht de export van landbouwproducten en voedsel naar de EU te vergroten. Volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is dat direct een bedreiging voor de Nederlandse boeren, die met hogere eisen wat betreft milieu en dierenwelzijn te maken hebben.

Uitruil auto-industrie en landbouw

Uit de gelekte TTIP-documenten blijkt onder andere dat de VS de verlaging van tarieven voor Europese auto-onderdelen alleen mogelijk wil maken als er vooruitgang wordt geboekt bij het wegnemen van barrières voor Amerikaanse landbouwproducten.

Dit doet de NAV sterk denken aan het Blairhouse Akkoord uit 1989, waarbij onze banken toegang kregen tot Wall Street (met alle gevolgen van dien) in ruil voor gemakkelijkere import van goedkope soja uit Amerika. “Het gevolg daarvan is dat de teelt van eiwitgewassen hier verdween. Pogingen om de teelt van plantaardig eiwit weer te versterken worden sterk gehinderd door het verschil in prijs. En zo is Europa sterk afhankelijk geworden van de import van eiwitten.”

De NAV haalt ook een brief aan van een Amerikaanse Senaatscommissie. "Daaruit blijkt ook het belang wat Amerika hecht aan vergroten van de export van haar landbouwproducten naar de EU. Er wordt bij de onderhandelaren op aangedrongen om er vooral voor te zorgen dat de export van landbouwproducten naar Europa veel gemakkelijker, goedkoper en grootschaliger wordt met TTIP. Ook wordt in die brief duidelijk gesteld, dat producten die ‘wetenschappelijk’ veilig zijn bevonden, zoals hormoonvlees en producten met bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, niet op andere gronden mogen worden tegen gehouden."

Eisen voedselveiligheid

Inmiddels heeft Minister Ploumen in een reactie aangegeven dat Europa haar eigen hoge eisen mag blijven stellen en dat de voedselveiligheid dus niet in gevaar is. Maar dat is maar beperkt waar, stelt de NAV. "In de documenten staat inderdaad dat zowel de VS als Europa hogere eisen mogen stellen aan de eigen productie, maar tegelijkertijd staat daar bij, dat dit de handel niet mag belemmeren."

De NAV leest dit zo: "Onze boeren moeten wel voldoen aan hogere eisen, opgelegd door de EU of Nederlandse overheid, maar we kunnen dit niet eisen van de producten die uit de VS worden geïmporteerd. De hogere eisen voor de Nederlandse boeren leiden tot hogere kostprijzen waardoor zij de concurrentie van de goedkope Amerikaanse producten dreigen te verliezen. Daarmee wordt Europa sterk afhankelijk van Amerikaans voedsel, wat een bedreiging vormt voor onze voedselsoevereiniteit en voedselzekerheid."

Consument gaat voor lage prijs

Het is volgens de NAV een illusie om te denken dat de consumenten massaal voor het ‘betere’ Europese voedsel zullen kiezen, ook in de VS, zoals LTO Akkerbouw denkt. De ervaring leert, dat het merendeel van de consumenten gaat voor het goedkoopste product, merkt de NAV op. Bovendien, als de bodem uit de prijzen wegvalt voor de bulk, gaat de prijs van de ‘speciale’ producten mee naar beneden.

Al met al is de NAV dus nog steeds van mening dat landbouw en voedsel buiten vrijhandelsverdragen moeten worden gehouden. Voedselveiligheid, voedselzekerheid en voedselsoevereiniteit zijn te belangrijk voor uitruil tegen voordelen in andere sectoren zoals nu de auto-industrie.

Lees ook op Boerenbusiness.nl

Dieselprijs voor landbouw historisch laag, maar wordt al weer duurder

Aldi voelt zich niet schuldig over verlaging melkprijs

Varkenshouders boos over verhoging NVWA-tarieven, politiek komt beloften niet na

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl